Tygodniowy komentarz walutowy w/c 51 (14.12. – 18.12.)
Obecny tydzień będzie podsumowaniem całego roku na rynkach finansowych i zarazem powinien być już ostatnim tak emocjonującym okresem na rynku przed świąteczno-noworoczną przerwą. Będzie to jednak najważniejszy tydzień roku, a kluczowe wydarzenia wpłyną znacząco na to co będzie się działo w średnim terminie. Centralnym wydarzeniem jest oczywiście decyzja FOMC w sprawie stóp procentowych w USA.
2015-12-15, 10:28

Obecny rok był zdominowany przez dwa tematy – luzowanie ze strony EBC i możliwość podwyżki stóp procentowych w Stanach Zjednoczonych. W środę zapadnie ostatnia tak ważna decyzja dla rynku finansowego. Dotychczas FED wyraźnie dawał do zrozumienia, że należy oczekiwać podwyżki stóp. Wydaje się, że dotychczasowy brak realizacji podwyżek w marcu i wrześniu nie zostawia tej instytucji wyboru, co do kolejnego kroku. Czy FED jest w stanie nas zaskoczyć i stracić na wizerunku i wiarygodności? Naszym zdaniem: raczej nie.

Naturalną reakcją waluty na podniesienie stóp procentowych jest umocnienie się dolara, tylko że w przypadku dolara amerykańskiego rynek od dawna miał okazję wycenić taki scenariusz. Kluczowa będzie zatem konferencja Yellen i wskazówki odnośnie kolejnych miesięcy w polityce monetarnej Stanów Zjednoczonych. Warto jednak zauważyć, iż w poprzednich przypadkach gdy podnoszono stopy procentowe w USA, dolar, wbrew oczekiwaniom, początkowo się osłabiał.

Bardzo ważne dla głównej pary walutowej jest jej notowanie przed decyzją FED. Uważamy, że po ogłoszeniu podwyżki stóp procentowych dolar się umocni, a zakres tego umocnienia zależy od poziomu, z którego to nastąpi. Natomiast w trakcie konferencji Yellen dolar będzie tracił w stosunku do euro, ponieważ wydźwięk słów będzie raczej gołębi.

Jeśli chodzi o PLN, to kurs eurodolara będzie rzutował na relację par EUR/PLN oraz USD/PLN. Podniesienie stóp procentowych oraz gołębi wydźwięk konferencji Yellen połączony z niską płynnością EUR/PLN pozwala myśleć o dalszym osłabianiu się złotówki, nawet do poziomu 4,45 w przypadku gdy przed 16 grudnia będziemy mieli już 4,40. Obecnie PLN dąży do poziomu 4,40 i po trwałym pokonaniu  4,3650, nie będzie to trudne.

Otwarcie tygodnia na parze USD/PLN dało sygnał, że para ta jest zależna od głównej pary walutowej. W poniedziałek było można kupić dolara za 3,95, co naszym zdaniem, było okazją na początek tygodnia. Teoretycznie złoty powinien stracić na podwyżce stóp amerykańskich, bo po pierwsze poszedłby w dół na skutek umocnienia dolara, a po drugie - stałby się walutą mniej atrakcyjną inwestycyjnie. Jednakże, analizując już rynek - podwyżka jest już w cenach, więc faktyczny ruch może być w drugą stronę, na rzecz euro, a przez to USD/PLN pójdzie w dół. Należy podkreślić, iż w przypadku akcentów jastrzębich podczas konferencji Yellen pole do spadków jest spore.

Codzienne komentarze walutowe o 8.30 na http://ergokantor.pl/komentarze.html

-------------------------------------

Powyższy komentarz walutowy nie jest rekomendacją w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z 19 października 2005 roku. Komentarz został sporządzony w celach informacyjnych i nie powinien stanowić podstawy do podejmowania decyzji inwestycyjnych. Goldem Sp. z o.o. i autor komentarza nie ponoszą odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie informacji zawartych w niniejszym komentarzu. Kopiowanie bądź powielanie niniejszego opracowania bez pisemnej zgody Goldem Sp. z o.o. jest zabronione.

o ergokantor.pl

ergokantor.pl to internetowy serwis wymiany walut dla osób indywidualnych oraz przedsiębiorstw. Kursy walut na ergokantor.pl są aktualizowane co 15 sekund, opierają się na rzeczywistych notowaniach z rynku Forex, co gwarantuje korzystne kursy walut i rzeczywiste oszczędności dla Klienta. Spółka Goldem Sp. z o.o. – właściciel ergokantor.pl, dysponuje kapitałem w wysokości 1 mln złotych, co jest jednym z najwyższych w branży niebankowych podmiotów wymiany walut online.

Przemysław Bednarz
Analityk