Co z tym EUR?
Dwudniowe obrady FED w sprawie podwyżki stóp procentowych w USA już wczoraj znacząco ożywiły rynki. Według Prezesa NBP M. Belki wydarzenie to nie powinno mieć wpływu na pozycję złotego gdyż jest on stabilny i niezależny od czynników zewnętrznych, a zwłaszcza Stanów Zjednoczonych. Wczorajszy dzień pokazał, że złotówka jest jednak ściśle powiązana z notowaniami EUR/USD i przez najbliższe dni kapitał spekulacyjny będzie rządził wynikiem złotego, zwłaszcza przy małej płynności na złotym.
2015-12-16, 09:41

Wczoraj w godzinach porannych za EUR płaciliśmy prawie 4,37 natomiast w godzinach wieczornych można było kupić EUR już po 4,31. Na tak znaczne umocnienie się złotego nie miały wpływu informacje z kraju, a tak znaczną przecenę wartości zgotował nam kapitał spekulacyjny, który przeniósł się na złotego zmniejszając ryzyko przed decyzją FED.

Naszym zdaniem w najbliższych godzinach kurs EUR/PLN będzie poruszał się w przedziale 4,31-4,33 jednak im bliżej decyzji FED zmienność na rynku będzie większa i to dopiero w dniu jutrzejszym będziemy odreagowywać poziomy spekulacyjne.  Przy wzrostach EUR/USD na EUR/PLN należy oczekiwać kolejnego testu poziomu 4,3650, a po jego pokonaniu następnym oporem jest 4,40. Końcem roku spodziewamy się jednak korekty złotego i realizacji zysku.

Niemniej jednak należy być ostrożnym ponieważ wiele ryzyk jest już w cenach i niejednoznaczny wydźwięk wypowiedzi Yellen na konferencji po ogłoszeniu wysokości stóp procentowych może znacznie zmienić kierunki na poszczególnych parach walutowych.

Powyższy komentarz walutowy nie jest rekomendacją w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z 19 października 2005 roku. Komentarz został sporządzony w celach informacyjnych i nie powinien stanowić podstawy do podejmowania decyzji inwestycyjnych. Goldem Sp. z o.o. i autor komentarza nie ponoszą odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie informacji zawartych w niniejszym komentarzu. Kopiowanie bądź powielanie niniejszego opracowania bez pisemnej zgody Goldem Sp. z o.o. jest zabronione.

-------------------------------------

o ergokantor.pl

ergokantor.pl to internetowy serwis wymiany walut dla osób indywidualnych oraz przedsiębiorstw. Kursy walut na ergokantor.pl są aktualizowane co 15 sekund, opierają się na rzeczywistych notowaniach z rynku Forex, co gwarantuje korzystne kursy walut i rzeczywiste oszczędności dla Klienta. Spółka Goldem Sp. z o.o. – właściciel ergokantor.pl, dysponuje kapitałem w wysokości 1 mln złotych, co jest jednym z najwyższych w branży niebankowych podmiotów wymiany walut online.

Przemysław Bednarz
Analityk